Välkommen till Fattiggårdens Hästnöje!

 

Hos oss kan du bo, bada, basta, rida, fiska, paddla.

Eller varför inte bara koppla av och njuta av livet på landet?

 

 

OBS! OBS! OBS! OBS!

NY MAILADRESS: fattiggarden@outlook.com

 

 

 

Shire är världens största hästras och härstammar från England. Clydesdale är den skotska varianten och raserna är ganska lika men Clydesdale får till exempel vara lite annorlunda tecknade.

 

Det ryktas om mankhöjder över två meter men det vanligaste är att hingstar/vallacker är 180+ och ston 170+. Vikten varierar mellan 750 kilo och dryga tonnet.

I Sverige finns cirka 250 registrerade Shire och bara några få Clydesdale. I England däremot finns det tusentals Shire.

En vanlig uppfattning är att dom är "så snälla" och visst är dom det men fel hanterade kan det bli väldigt tokigt.

I vår verksamhet är det framförallt två egenskaper vi uppskattar - dels att dom inte är lättskrämda och dels att dom är snälla mot varandra. Dyker det upp en fara stannar dom i allmänhet och tittar på faran för att sedan knalla vidare. Att dom är snälla mot varandra gör att man kan koncentrera sig på hästen man rider utan att riskera att den får en spark av den som går framför.

 

Den vanligaste frågan är: "vad har man dom till?" Många tror att dom är tunga och klumpiga i sina rörelser men det stämmer inte alls. Dom fungerar utmärkt till såväl rid- som körhästar.

Många har säkert sett bilder på Shirehästar som drar vagnar med öltunnor till olika bryggerier.

 

I England bevaras traditioner sedan hundratals år tillbaka och det är en fröjd att beskåda! Körhästarna pyntas efter konstens all regler och man kan bara tänka sig hur prislappen på utrustningen ser ut.

I Sverige för vi till viss del traditionerna vidare - när hästarna visas på utställning eller premiering ska dom vara "flätade och flaggade" enligt engelskt manér.

Nedan visar vi några exempel från Englands stora "Spring Show".

 

 

 

Nu snackar vi blingbling!